Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Ενα πέρασμα από τη Σάμο και τις σπηλιές της.

Αυτό το πράγμα, να πηγαίνω σε έναν τόπο και μετά να φεύγω λέγοντας: μια απλή γεύση πήρα.... έχει αρχίσει και μου τη δίνει. Ξέρω ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αλλά συνεχίζει και μου τη δίνει. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγνωση ενός βιβλίου ή το άνοιγμα μια συζήτησης. Φιλοσοφικού ή ιδεολογικού ενδιαφέροντος συνήθως. Ποτέ δεν προλαβαίνω να καταλάβω, να μελετήσω κάτι σε βάθος. Απλά, αυτή η ζωή δεν μου φτάνει για όλα όσα θέλω να κάνω.
4,5 και 6 Σεπτέμβρη πήγαμε στη Σάμο. Αφορμή, η διοργάνωση της 12ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης. Επειδή δεν πρόλαβα να δω και να ζήσω τίποτα, θα ξαναθυμηθώ "τα βήματα που άλλοι είχαν ανοίξει κι εγώ απλά ακολουθούσα".
Η βόλτα ξεκινά την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, με την επίσκεψη σε δύο σπήλαια της περιοχής του Μαραθόκαμπου.

Σπήλαιο "Η Σιδερένια πόρτα" είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται στους πρόποδες του Κέρκη στην περιοχή Κιούρκα του δήμου Μαραθοκάμπου. Στο σπήλαιο αυτό σε οδηγεί ο ίδιος αγροτικός δρόμος που σε πάει στο σπηλαιοβάραθρο της Σαραντασκαλιώτισσας και της Σπηλιάς του Πυθαγόρα.
Μέχρι εκεί ό,τι κοινό.Γιατί για να φτάσουμε μέχρι την είσοδο του σπηλαίου σκαρφαλώσαμε μια ωραιότατη διαδρομή.Το δε σπήλαιο έχει αρκετές αίθουσες και ενδιαφέρον διάκοσμο.








Σπήλαιο Σαραντασκαλιώτισσας. Πρόκειται για ένα "Σπήλαιο Εκκλησιά" (που θα πάει... κάποτε θα τις μαζέψω ολες αυτές τις σπηλαιοεκκλησιές. Τρομερό project) που βρίσκεται στο δήμο Μαραθοκάμπου στους πρόποδες του όρους Κέρκη.

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του όρους Κερκης και σε υψόμετρο 320μ. Πήρε το όνομα του από τα σαράντα παλαιά σκαλιά που οδηγούν στο σπήλαιο. Στην είσοδο του έχει χτισμένο εκκλησάκι την Παναγιάς.

Το άνω μέρος του σπηλαίου διακλαδίζεται σε δυο αίθουσες. Μια αριστερά με διαστάσεις 10x5 και ύψους γύρο στα 3μ. στο βάθος της οποίας ξεκινά κατηφορικό δάπεδο μήκους 5μ.περιπου για να καταλήξει σε κατακόρυφο βάραθρο διαμέτρου 4μ. και βάθους 53μ. Η δεξιά αίθουσα έχει μήκος 40μ. πλάτος 10μ. και ύψους 6μ. μετά τα 10μ.απο την είσοδο ξεκινά κατηφορικό δάπεδο για να καταλήξει και αυτό σε κατακόρυφο βάραθρο οβαλ επιφανείας 10x5μ. και βάθους 38μ.

Αριστερά του στομίου του βαράθρου υπάρχει στενό μονοπάτι που καταλήγει σε δεξαμενή νερού. Τα δυο βάραθρα ενώνονται σε αίθουσα με επικλινή πυθμένα με μήκος 100μ. και μέσο πλάτος 6μ.και διεύθυνση Β.Ν. Το κατώτερο επίπεδο της αίθουσας βρίσκεται σε βάθος 80 περίπου μέτρων. Τα ύψη της αίθουσας είναι από 10-30μ. η αίθουσα αυτή δεν παρουσιάζει σοβαρό σταλαγμιτικό διάκοσμο. Στο κατώτερο όμως νότιο άκρο της ένα χαμηλό πέρασμα οδηγεί σε αίθουσα 10χ5μ. και ύψους 20μ.με θαυμάσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο. Επίσης στην κάθοδο του βαράθρου των 53μ. και σε απόσταση 15 μ. από τον πυθμένα με εκκρεμές προς Νότια και σε απόσταση 15μ. από την πορεία καθόδου βρίσκετε πατάρι, που οδηγεί σε νέα αίθουσα μήκους 60μ και πλάτους 8μ.με μικρές καταβάσεις των 2-3μ. Είναι το πιο όμορφο κομμάτι του σπηλαίου με πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο που καλύπτει σχεδόν κάθε επιφάνεια, στο τέλος της αίθουσας υπάρχει διάκλαση που καταλήγει σε στενό βάραθρο βάθους 8μ., στο τέλος του οποίου ανοίγεται αίθουσα 15x5μ. χωρίς ένδειξη συνέχειας.

Η θέα έξω από το σπήλαιο










Η μέρα έκλεισε με χορό και τραγούδι από τον Δήμο Μυτιληνιών.

1 σχόλιο: