Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τοξικά στις θάλασσες..... ποιός ενδιαφέρεται άραγε;

Το διάβασα σε καταδυτικό φόρουμ και ανατρίχιασα. Ανατρίχιασα με την ανευθυνότητα, την έλλειψη παντελούς ευαισθησίας, την παντελής έλλεψη στοιχειώδους λογικής.... Γενικώς είμαι έξαλλη.
Μα καλά... σκατά κουβαλάμε στο κεφάλι μας;;; Δεν καταλαβαίνουμε ότι τίποτα, μα τίποτα δεν γίνεται, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες;;; Πως νομίζουμε ότι κάτι που δεν βλέπουμε, δεν πρέπει να μας ενοχλεί κι όλας;

Επτά ναυάγια με τοξικά, εκτιμούν οι ιταλικές αρχές ότι υπάρχουν κοντά στους Παξούς, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τις ακτές της Μεσσηνίας, ύστερα από τις αποκαλύψεις σχετικά με την εμπλοκή της Μαφίας στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων τις δεκαετίες του '80 και του '90. Πιστεύεται ότι περίπου 30 φορτηγά πλοία βυθίστηκαν εσκεμμένα στη θάλασσα, μαζί με το τοξικό ή και ραδιενεργό τους φορτίο και τώρα βρίσκονται διάσπαρτα στον βυθό της Αδριατικής και του Ιονίου.

Τα πλοία ήταν φορτωμένα με απόβλητα χημικών εργοστασίων, τα οποία η Μαφία αναλάμβανε να «εξαφανίσει» έναντι αδράς αμοιβής. Μάλιστα, πριν από μήνα, τα σόναρ ενός υποβρυχίου εντόπισαν το κουφάρι ενός βυθισμένου πλοίου 30 χιλιόμετρα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Καλαβρίας, κοντά στην πόλη Τσετράρο. Μέσα στο κουφάρι του «Κούνσκι»
βρέθηκαν 120 βαρέλια τοξικών αποβλήτων, ενώ τουλάχιστον ένα από αυτά βρέθηκε να κείτεται άδειο στον βυθό.

Το πλοίο βρέθηκε χάρη στον Φραντσέσκο Φόντι, πρώην «στέλεχος» της Μαφίας της Καλαβρίας, ο οποίος υπέδειξε το ακριβές σημείο του ναυαγίου και παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που το 1992 είχε βυθίσει το πλοίο, γεμίζοντάς το με εκρηκτικά. Ο Φόντι ομολόγησε τη βύθιση και άλλων δύο τέτοιων πλοίων, ενώ εκτίμησε ότι από τη δεκαετία του '80 έως τα τέλη της δεκαετίας του '90 έχουν υπάρξει ακόμη τριάντα τέτοια ναυάγια.

Με βάση την κατάθεση Φόντι, αλλά και τις επιμέρους αποδείξεις, τα επικίνδυνα απόβλητα που έχουν απορριφθεί στη θάλασσα στα τουλάχιστον 16 χρόνια που η Μαφία της Καλαβρίας ακολουθούσε την πρακτική αυτή, φθάνουν σε ύψος το Λευκό Ορος.

Ωστόσο, η Ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Λαγκαμπιέντε, εκφράζει φόβους ότι οι ύποπτες εξαφανίσεις πλοίων το επίμαχο χρονικό διάστημα στη Μεσόγειο είναι από 40 ως 100. Κανένα από αυτά τα πλοία δεν εξέπεμψε SOS, ενώ το πλήρωμά τους εξαφανίστηκε ως διά μαγείας.

Τον τελευταίο μήνα, έχει ξεκινήσει στην Ιταλία γιγαντιαία επιχείρηση για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων βυθισμένων σκαφών, ενώ εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο νέας συγκάλυψης του σκανδάλου. Σημειώνεται ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 οι αρχές είχαν ξεκινήσει μια σειρά από έρευνες σχετικά με την απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στις ακτές της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Λιβύης, οι οποίες περιέργως διακόπτονταν λίγο πριν φτάσουν σε συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Τις πρώτες υποψίες, που είχαν οδηγήσει στην πρώτη έρευνα, είχε κινήσει η βύθιση του πλοίου Rigel τον Σεπτέμβριο του 1987, επίσης ανοιχτά της Καλβαρίας.

Μυστηριώδεις εξαφανίσεις πλοίων

1985: Το «Νίκος 1» εξαφανίστηκε ενώ ταξίδευε από τη Λα Σπέτσια στη Λομέ του Τογκό. Τα ίχνη του χάνονται μεταξύ Λιβάνου και Ελλάδας.

1986: Το πλοίο «Mikigan» βυθίζεται ανοιχτά της Καλαβρίας.

1987: Στις 21 Σεπτεμβρίου, το πλοίο «Rigel» βυθίζεται 20 μίλια ανοιχτά του Capo Spartivento της Καλαβρίας.

1989: Tο «Αννι» με σημαία Μάλτας βυθίζεται σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά των ακτών της Ραβένα.

1990: Τον Δεκέμβριο, το φορτηγό πλοίο «Ρόσσο» εξαφανίστηκε στην Τυρρηνική Θάλασσα, ανοιχτά της επαρχίας της Κοσέντζα.

1992: Το πλοίο «Κούνσκι» βυθίζεται ανοιχτά της ακτής της Κοσέντζα.

1993: Το πλοίο «Μάρκο Πόλο» εξαφανίζεται στο Στενό Σικελίας.

1995: Τον Νοέμβριο, το γερμανικό πλοίο «Koraline» βυθίζεται ανοιχτά των ακτών της Ούστικα.

Κάθε διατάραξη της αλυσίδας, κάθε τράνταγμα της ισοροπίας έχει ΑΜΕΣΟΤΑΤΕΣ συνέπειες σε μας - αφού τελικά μόνο αυτό μας απασχολεί. Όχι έμμεσες αλλά ΑΜΕΣΕΣ.
Συζητούσαμε χθες με το έτερον ήμισυ για το μεθάνιο που υπάρχει στο "έδαφος" των ωκεανών. Εκεί, λοιπόν, πολύ πολύ βαθιά, σε πολύ συμπιεσμένη μορφή υπάρχει σε στέρεη κατάσταση το μεθάνιο. Υπό κατάλληλες συνθήκες αυτό απεγκλωβίζεται και τότε έχουμε μια ... εκρηξούλα. Υπάρχουν όμως κάποια μικρά, ασήμαντα βακτήρια που δεν επιτρέπουν αυτήν την απεγκλώβιση. Κι έτσι αυτά τα μικρά και ασήμαντα βακτηριάκια, κρατούν μια ισοροπία. Και έρχομαι οι μεγάλοι και σοφοί άνθρωποι, παντοκράτορες και πανδαμάτορες και ρίχνουν τοξικά.... Πόσο να αντέξουν τα βακτηριάκια;;;
Έξαλλη έχω γίνει σήμερα. Η άγνοια είναι καταστρεπτική αλλά η αδιαφορία περισσότερο!

3 σχόλια:

  1. Για του λόγου το αληθές:

    http://www.minpress.gr/minpress/deltio_oikologikwn_thematwn_12_03_2007.doc

    Το άρθρο αναφέρεται στον υδρίτη που υπάρχει στο Αιγαίο αλλά μια χαρά μας κάνει. Αντιγράφω από τη σελίδα 5.

    "Ο κ. Β. Λυκούσης εξηγεί ότι τα συγκεκριμένα ηφαίστεια εκλύουν λάσπη και μεθάνιο, το οποίο έρχεται από βάθος 2 έως και 3 χιλιομέτρων μέσα από τη Γη.
    Ένα μικρό μέρος από το μεθάνιο διαχέεται στη θάλασσα υπό τη μορφή φυσαλίδων, ενώ το υπόλοιπο στερεοποιείται, «παγώνει», εξαιτίας της μεγάλης πίεσης, που υπάρχει σε τόσο μεγάλη απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας."

    "Οι Έλληνες επιστήμονες, που εντόπισαν το μεθάνιο, διαπίστωσαν ότι είχε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου.

    Η θερμοκρασία στον πυθμένα του κρατήρα του ηφαιστείου ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφθανε τους 13,9 βαθμούς Κελσίου.

    Στα ηφαίστεια αυτά πάντως υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα, αφθονία δηλαδή μικροοργανισμών, που τρέφονται με μεθάνιο."

    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία. Ετσι, για να τεκμηριώνουμε και επιστημονικά αυτό που συναισθηματικά υποστηρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια μικρογραφία του τι θα συμβεί αν ανατρέψουμε την ισορροπία στα βάθη των ωκεανών:
    http://archive.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=02.01.2009,id=12380220
    "Παρόμοιο νέφος σχηματίστηκε πάνω από τη λίμνη Νίος (Καμερούν) το 1986. Επειδή το διοξείδιο του άνθρακα είναι βαρύτερο από τον αέρα, 1,7 εκατομμ. τόνοι του αερίου αναδύθηκαν από τα λιμναία ύδατα και κατέκλυσαν την ακτή κοστίζοντας τη ζωή σε 1.750 άτομα και χιλιάδες ζωντανά μέσα σε λίγα λεπτά."

    ΑπάντησηΔιαγραφή