Προσωπικές υποχρεώσεις με "κάθησαν" στην Αθήνα και συγκεκριμένα, με έστειλαν, στον Πειραιά. Μιλάω βέβαια για το προηγούμενο Σάββατο αλλά και αυτό μια από τα ίδια είναι.
Τέλος πάντων μια και βρισκόμουν Πειραιά, συναντήθηκα με το φιλαράκι τον Θωμά και είπαμε να κοιτάξουμε - κανά δυο ώρες - για την σπηλιά της Αρετούσας και το Σηράγγειο.
Είναι δύσκολο να κάνεις ψαχτήρι στο βουνό, όμως το να κάνεις ψαχτήρι μέσα στην πόλη είναι ... άλλο πράγμα... Με μερικές σημειώσεις στα χέρια να προσπαθούμε να ταιριάξουμε, να φανταστούμε πως ήταν τότε.. Ενδιαφέροντα πράγματα!
Ξεκινήσαμε από τον λόφο του Προφήτη Ηλία (ή περιοχή της Μουνιχίας όπως λέγονταν από τον ήρωα Μούνιχο) οπου οι σημειώσεις μας έλεγαν, ότι θα βρούμε την σπηλιά της Αρετούσας.
Από τις έρευνες που έγιναν στα 1868 και 1897 αποδείχθηκε μόνο η ύπαρξη υδραυλικών έργων με κατεύθυνση προς τους πανάρχαιους συνοικισμούς γύρω από το λιμάνι της Μουνιχίας (Μικρολίμανο). Αλλά δεν εξακριβώθηκε που οδηγεί το όρυγμα αυτό.
Αυτά διαβάζαμε στις σημειώσεις μας.
Η παράδοση αναφέρει ότι το σπήλαιο αυτό ήταν η κατοικία μιας βασιλοπούλας, της Αρετούσας που από αυτήν πήρε το όνομά της. Την χρησιμοποιούσε δε για να επικοινωνεί κρυφά με τον αγαπημένο της που βρισκόταν στην Ακρόπολη.
Όπως γράφει ο Στράβων, τα σπηλαιοειδή αυτά ορύγματα αποδίδονται στους πρώτους κατοίκους του Πειραιά και είναι έργα ύδρευσης της προϊστορικής περιόδου.
Αυτό που εμείς αντιμετωπίσαμε είναι εγκατάλειψη. Σκουπίδια παντού και πουθενά μια σήμανση, μια κατατοπιστική πινακίδα για το που βρισκόμαστε. Γιατί, κακά τα ψέματα, υπάρχουν κάποιοι χώροι που μας "υπενθυμίζουν" και και μας μαθαίνουν ιστορία. Και είναι καθήκον των "κρατούντων την εξουσία" να φροντίζουν γι' αυτό.
Ευχαριστημένοι που το βρήκαμε αλλά απογοητευμένοι από τις εικόνες που είδαμε, και για το ότι δεν τα καταφέραμε να "διεισδύσουμε", κατεβήκαμε τον λόφο, θαυμάζοντας την θέα και ψάχνοντας πάντα, με βάση τις σημειώσεις μας.
Μετά από λίγο ψάξιμο (μέσα στην πόλη) βρήκαμε ότι το Σηράγγειο βρίσκεται μέσα στον χώρο του Ναυτικού, σήμερα, Ομίλου.
Κατά την παράδοση το Σηράγγειο ήταν η κατοικία του ήρωα Σήραγγου. Κατά μια εκδοχή θεωρείται ως Ασκληπιείο του Πειραιά ή ως Πορφυρείο, για την κατεργασία των πολλών πορφυρούχων κοχυλιών που αφθονούσαν στην Πειραϊκή ακτή. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους στο Σηράγγειο λειτούργησε "βαλανείο" (δημόσιο λουτρό) και τότε κατασκευάστηκαν τα δύο ψηφιδωτά που υπήρχαν εκεί. Μέσα στο σπήλαιο βρέθηκε και βωμός του Αποτρόπαιου Απόλλωνα. Το φυσικό κοίλωμα του Σηραγγείου προϋπήρχε αλλά αξιοποιήθηκε με την εκτέλεση ορισμένων έργων από τους Μινύες.
Το μνημείο αυτό είναι κλειστό από το κράτος, μέσα στην προσπάθειά του να το προφυλάξει από σκουπίδια και βανδαλισμούς.
Πάμε όπου θέλεις, μόνο πίσω δεν γυρίζω! η νοσταλγία είναι πέτρα στο λαιμό! Ότι ξεχνάω με βοηθάει να συνεχίζω.... δεν είμαι φύλλο είμαι το ίδιο το νερό
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Και συνεχίζω με τον Ασταβάκρα. Πως είναι δυνατόν να μην είμαστε δυστυχισμένοι, όταν δεν είμαστε ελεύθεροι; Η ελευθερία δεν είναι μια ευδαιμο...
-
Προσωπικές υποχρεώσεις με "κάθησαν" στην Αθήνα και συγκεκριμένα, με έστειλαν, στον Πειραιά. Μιλάω βέβαια για το προηγούμενο Σάββατ...
-
Καλημέρα και δημιουργική εβδομάδα για όλους μας!. Την Κυριακή ανηφόρισα προς Δίρφυ μεριά. Η άνοιξη είναι καταπληκτική εποχή για περπάτημα στ...
-
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΙΗΜΕΡΟ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ Διήμερο Αποκριάς στο Κορωπί N.Π.Δ.Δ.-Σφηττός Σάββ...
Σίγουρα λίγο για ΣΚ αλλά πάρα πολύ ωραία για ένα χαλαρό πρωινό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧίλια μπράβο!!!
Πολύ όμορφα περάσαμε. Κάναμε μια ωραιότατα βουτιά στην ιστορία. Αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον αυτό από μόνο του συν ότι βλέπεις ότι τα περισσότερα είναι αφημένα στην τύχη τους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή