Δημοφιλείς αναρτήσεις

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Γράφτηκε το τέλος;

Από ότι φαίνεται χάθηκε κάθε ελπίδα για τον εντοπισμό του 44χρονου Έλληνα ορειβάτη, Ζαχαρία (Χάρη) Κυριακάκη, ο οποίος προσπάθησε να κατακτήσει το όρος Μακάλου σην οροσειρά των Ιμαλα'ί'ων, από την περασμένη Παρασκευή. Ο Έλληνας γιατρός συμμετείχε σε μια απόπειρα κατάκτησης του όρους, μαζί με φίλους του. Ο 45χρονος είναι μέλος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών, που ιδρύθηκε το 1928 και είναι το παλιότερο ορειβατικό, χιονοδρομικό σωματείο της χώρας. Πριν από το Μακάλου, ο Κυριακάκης κατέκτησε τις κορυφές του όρους Cho Oyu το 2007 και του Lhotse το 2008.
Ο 45χρονος γιατρός χάθηκε στην ομίχλη που δημιούργησε μια χιονοστιβάδα, και για αρκετές ώρες διατηρούσε επικοινωνία και με την ομάδα διάσωσης αλλά και με οικείους του μέσω του προσωπικού του κινητού τηλεφώνου, ώσπου εξαντληθηκε η μπαταρία του.
Σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία, η ανάβαση προχωρούσε κανονικά και στις 26 Μαίου, 7 ορειβάτες έφτασαν στην κορφή του Makalu (8463m), ανάμεσά τους κι ο Χάρης. Στην επιστροφή, η ομάδα χωρίστηκε, μια και ο αρχηγός έμεινε πίσω να βοηθήσει ένα άλλο μέλος της αποστολής να κατέβει κάτω και όταν κατέβηκαν στην προωθημένη κατασκήνωση (camp 4), κάποιοι είχαν ήδη προχωρήσει προς χαμηλότερη κατασκήνωση (camp 3) ενώ δεν είχαν νέα απ' τον Χάρη και τον sherpa σχοινοσύντροφό του (στις εμπορικές αποστολές σαν αυτή που συμμετείχε ο Χάρης, για κάθε πελάτη ορειβάτη υπάρχει και ένας sherpa - ντόπιος ορειβάτης υψηλού βουνού - που τον υποστηρίζει και ανεβαίνει μαζί του για ασφάλεια ή επιστρέφει μαζί του, αν ο πελάτης αποφασίσει να εγκαταλείψει). Ο Χάρης επικοινώνησε με τον αρχηγό αποστολής και του είπε πως είναι κάπου στο βουνό, αλλά δεν ήξερε που ακριβώς. Αργότερα, ο sherpa έφτασε στο camp 4 και ανέφερε πως έχασε το Χάρη και αφού τον περίμενε 4 ώρες αποφάσισε να επιστρέψει. Την επόμενη μέρα, όπως αναφέρει ο αρχηγός αποστολής, οι sherpa ξανανέβηκαν αλλά πάλι δεν μπόρεσαν να τον βρουν επειδή χιόνιζε και δεν υπήρχε ορατότητα. Ο Χάρης επικοινωνούσε με τον ασύρματο μέχρι και το επόμενο πρωϊνό, αλλά ακουγόταν εξαντλημένος, ανέφερε ο αρχηγός. Χθες, 30 Μαίου, 4 μέρες μετά την ανάβαση, η αποστολή σταμάτησε τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκτιμώντας πως το ρίσκο για νέα ατυχήματα στους ήδη κουρασμένους διασώστες ήταν μεγάλο...

9 σχόλια:

  1. http://konstantinosdavanelos.blogspot.com/2010/05/blog-post_2023.html

    από εδώ το αντέγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.outwareexp.com/index.php?linkId=119
    To ημερολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.outwareexp.com/index.php?linkId=119
    Το χρονικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Έφυγε" κι αυτός πηγαίνοντας να συναντήσει τον Παπανδρέου, τον Τσουπρά, τον Μπαρούχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετράμε πολλούς τελευταία, που "φεύγουν"....
    Δεν ξέρω αν είναι άδικο ή όχι - μάλλον για το σύμπαν και τη φύση δεν έχει σημασία - αλλά εγώ μια ψιλοκατάθλιψη έχω αρχίσει να την παθαίνω...
    Θα ψάξω στο αρχείο μου για καμιά φωτογραφία από τα μαθήματα canyoning που έκανε ο Χάρης μαζί μας. Εύχομαι να βρω. Οι ινδιάνοι έλεγαν οτι οι φωτογραφίες "κλέβουν" κάτι από την ψυχή αλλά αυτή τη στιγμή κάτι είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι Κατερίνα. Πρέπει να βρεις κάποια φωτογραφία. Και να γράψεις κάτι. Ένας λαμπρός άνθρωπος έφυγε, δεν μπορεί να περάσει έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πώς το λες επάνω; Κάτσε να δω: "H ιστορία μπορεί να παραγράφεται κάποια στιγμή. Δεν εξαφανίζεται όμως, ούτε διαγράφεται."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δέστε την φωτογραφία (στην υπόγα, κραταμε τα πτυχια)που είχε ανεβεί στη σελίδα του ΦΟΣ απο εκείνα τα σεμινάρια του 2007, στην αρχική σελίδα, στα νεα.

    Νομίζω ότι είναι και ο Χάρης σε αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ναι! έχεις δίκιο! σε ευχαριστώ. θα την ανεβάσω μαζί με ότι άλλα στοιχεία μπορέσω να μαζέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή