Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

Υπό κατάθεση είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την "Προστασία της Βιοποικιλότητας".
Σκοπός (είναι και υπογραμμισμένος) των ρυθμίσεων είναι η αειφόρος διαχείριση και προστασία της βιοποικιλότητας, ως πολύτιμου και αναντικατάστατου εθνικού οικολογικού κεφαλαίου.

Με το νέο νομοσχέδιο διατυπώνεται ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας, με τον εκσυχρονισμό της νομοθεσίας και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις, τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα προβλήματα της προϋπάρχουσας νομοθεσίας.

Σήμερα στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, απειλούνται το 42% των θηλαστικών, το 15% των πτηνών και το 52% των ψαριών του γλυκού νερού. Παράλληλα, πάνω από 1.000 είδη φυτών απειλούνται με εξαφάνιση ή τελούν υπό εξαφάνιση.
Και διαβάζω.... και διαβάζω.... και τελειωμό δεν έχουν τα ωραία λόγια...
Δυστυχώς στην πράξη δεν ξέρω τι γίνεται. Αν κοιτάξω τον "μικρόκοσμό μου" το μόνο που βλέπω είναι αδιαφορία για τις θάλασσες που βουτάω και κολυμπάω, αδιαφορία για τα βουνά που περπατάω, αδιαφορία για τα φαράγγια που είναι γεμάτα σκουπίδια, αδιαφορία για τα αδέσποτα που πεθαίνουν συνέχεια στην άσφαλτο..
Δεν ξερω αν αυτό συμπεριλαμβάνεται στην "βιοποικιλότητα". Ισως και όχι. Μια και το να πει κάποιος τι είναι ακριβώς η βιοποικιλότητα είναι κάπως ... ασαφές.

Προς το παρόν μένω σε κάτι τελευταίο που διάβασα σε ένα άρθρο:
"Σε τι χρησιμεύει λοιπόν η βιοποικιλότητα; Αποτελεί ουσιαστικά μια δικλείδα ασφαλείας για τη ζωή: όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των οργανισμών τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να εκμεταλλεύονται τους διαθέσιμους ενεργειακούς πόρους.

Τα επόμενα εκατό χρόνια, ίσως περισσότερα από τα μισά φυτά και ζώα του πλανήτη μας μπορεί να εξαφανιστούν. Κάθε είκοσι λεπτά, δηλαδή στο χρόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ένα ντους, ένα είδος τροπικού ψαριού εξαφανίζεται για πάντα από προσώπου Γης. Κάθε χρόνο η βιοποικιλότητα, η ποικιλία των ζωντανών όντων, μειώνεται κατά τουλάχιστον 26 χιλιάδες είδη οργανισμών. Και δεν τη γλιτώνει κανείς. Φυτά, βακτήρια, μύκητες, έχουν τη ίδια τύχη. Οι ειδικοί μιλούν για την έκτη μαζική εξαφάνιση, για να τη διακρίνουν από τις άλλες πέντε που συνέβησαν στο παρελθόν. Ο αφανισμός προχωρά με τόσο ταχείς ρυθμούς, ώστε εκφράζονται φόβοι πως η φυσική διαδικασία ανασυγκρότησης της βιολογικής ποικιλότητας δε θα διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να επιτρέψει στους οργανισμούς να διαφοροποιηθούν και να καταλάβουν τους βιότοπους που έχουν μείνει κενοί. Αντίθετα, αμέσως μετά τις προηγούμενες πέντε μεγάλες εξαφανίσεις σημειώθηκε μια νέα ανάμειξη, μια επαναπροσαρμογή και τελικά μια εκρηκτική εμφάνιση νέων ειδών."

1 σχόλιο: