Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Ιράν. Λίγο ιστορία και μετά ... "πράξη"

Σύμφωνα με την περσική μυθολογία ο ουρανός χωρίζεται σε διάφορες ζώνες. Και οι μεν θεοί που κατοικούσαν μέσα στις ζώνες αυτές ονομάζονταν Ζωναίοι, ενώ εκείνοι που κατοικούσαν εκτός αυτών των ζωνών ονομάζονταν Άζωνοι θεοί.
Οι Ζωναίοι θεοί βρίσκονται κοντύτερα στη Γη, έτσι οι άνθρωποι κατορθώνουν και τους βλέπουν γιατί είναι ορατοί ενώ οι άλλοι ήταν αόρατοι.
Στους νεότερους ιστορικούς χρόνους έχει επικρατήσει η άποψη ότι η άζψνοι θεοί είναι εκείνοι που τιμώνται και λατρεύονται από όλους τους λαούς, ενώ οι ζωναίοι ήταν εκείνοι που λατρεύονταν σε ορισμένους μόνο τόπους, οι λεγόμενοι τοπικοί θεοί.
Οι Θεοί της αρχαίας Αιγύπτου όπως ο Οσιρις και ο Σάραπις χαρακτηρίζονταν ως άζωνοι Θεοι.
Αυτά σύμφωνα με το Βικιπαίδεια. Ενδιαφέρον.
Οι Πέρσες είναι λαός ινδοευρωπαϊκής καταγωγής που έφτασαν στη περιοχή του σημερινού Ιράν περίπου το 1500 πχ. Διέδωσαν την γλώσσα και τον πολιτισμό τους από την Μ. Ασία μέχρι τα Ιμαλάια και ενσωμάτωσαν και άλλες τοπικές εθνότητες.
Το όνομα της Χώρας των Περσών ως Περσία, είναι η ιστορική ονομασία του σύγχρονου Ιράν. Η ονομασία αυτή επικράτησε στη Δύση λόγω των Ελλήνων, οι οποίοι γενίκευσαν την ονομασία της περιοχής Παρς (Παρσίς) Φαρσ σήμερα, στο νότιο Ιράν, η οποία ήταν και το κέντρο της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η δε, Περσική γλώσσα λέγεται Φαρσί. Η Περσία ονομάστηκε επισήμως Ιράν από τις 21 Μαρτίου 1935 όταν ο Σάχης Ρεζά Παχλαβί ζήτησε επίσημα από την διεθνή κοινότητα να αποκαλεί τη χώρα του με την εθνική της ονομασία "Ιράν" που σημαίνει "η χώρα των Αρείων."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου