Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Τι είναι ελευθερία;
Το λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας αναφέρει ότι η ρίζα της λέξης είναι πιθανώς, η λέξη ελεύθω. Σημαίνει όχι δούλος, απηλλαγμένος από κάποιον ή κάτι, ανεξάρτητος.
Σύμφωνα με την φιλοσοφία... αν το ξεκινήσω αυτό το κεφάλαιο, δεν θα έχει τελειωμό. Ασε που δεν μπορώ να το παίξω ξερόλας γιατί δεν είμαι.
Τελευταία διαβάζω πολύ συχνά για την λέξη ελευθερία, και το τι σημαίνει για τον καθένα.
Όλοι θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι. Κάποιοι υποστηρίζουμε ότι είμαστε κι όλας...
Φιλοσοφικό αλλά και ηθικό πρόβλημα για το αυτεξούσιο του ανθρώπου.
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν με κάνουν και αναρωτιέμαι.
Για δεύτερη φορά διαβάζω ένα βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον θα έλεγα. Παρατήρηση: το "κλειδί της ελευθερίας"
Αναφέρεται στην Ασταβάκρα Γκίτα, ένα πανάρχαιο ινδικό κείμενο της κλασσικής περιόδου Βεδάντα. Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, είδα ένα (ίσως από τους πολλούς) δρόμο προς την ελευθερία. Μπορούμε αντί να αναλωνόμαστε στη διαρκή αντίδραση και στην προσπάθεια να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας... απλώς να τα παρατηρούμε. Αντί να ταυτιζόμαστε με το σώμα, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις συνήθειες και τις εμπειρίες του, μπορούμε να συνδεθούμε με την αιώνια συνειδητότητα από όπου πηγάζουν όλα αυτά. Μέσα από αυτήν την κατάσταση της εσωτερικής γαλήνης πηγάζει η ελευθερία.
Ούτε τόσο πολύπλοκα είναι, μα ούτε και τόσο απλά.
Έχετε παρατηρήσει καμιά φορά, τον εαυτό σας, χωρίς να απολαμβάνετε κάτι ή να διασκεδάζετε, να βρίσκετε σε μια κατάσταση ευτυχίας, χαλαρότητας, αναπαυμένοι στην συνειδητότητα; Εγώ τον τελευταίο καιρό το παρατήρησα. Για την ακρίβεια δεν ξέρω αν το έχω νοιώσει ποτέ αυτό παλαιότερα. Σε αυτήν την κατάσταση δεν χρειαζόταν να κάνω τίποτα... ΤΙΠΟΤΑ!!! Για μένα αυτό είναι η ελευθερία: Η κατάσταση στην οποία παύω να θέλω να είμαι κάτι...

Ενα τραγουδάκι, λίγος ύπνος και συνεχίζουμε.... το δυσκολότερο πράγμα είναι να είσαι ελεύθερος από τον εαυτό σου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου