Σήμερα ξαναζύμωσα ψωμί. Και ανακάλυψα μια κατάσταση zen μέσα σε αυτήν την διαδικασία. Αυτήν την αίθηση την έχω σπάνια ακόμα κι όταν ασχολούμε με πράγματα που μου αρέσουν. Στην σπηλαιολογία την αισθάνομαι, όταν μόνη μου κινούμαι πάνω στο σχοινί και στις καταδύσεις όταν προσπαθώ να μιμηθώ τα ψάρια...
Όσον αφορά το ψωμί, λοιπόν, άκουσα την συμβουλή του μπαμπά μου: Να έχεις όλα τα υλικά, εκεί μπροστά σου για να μην ψάχνεις όταν θα έρθει η ώρα να αφοσιωθείς στο ψωμί. Να μην βιάσεσαι. Να είναι μια χαλαρή διαδικασία για σένα...
Το ψωμί είναι ζωντανό και έχει τις δικές του ιδιοτροπίες.
Και παλαιότερα είχα προσπαθήσει να μάθω να φτιάχνω ψωμί. Αποτυχία! Αποτυχία και κούραση. Τώρα όμως σαν κάτι να άλλαξε. Σαν εκείνο να με κάλεσε να ασχοληθώ μαζί του.
Και το έκανα. Ασχολούμε εγώ μαζί του και αυτό μαζί μου, αφού όταν φτιάχνω ψωμί δεν έχω καμία αρνητική σκέψη, τίποτε δεν ταράζει την σκέψη μου...
Στην αρχή το γεγονός το πέρασα στο ντούκου, μετά άρχισε να με προβληματίζει.
Το ψωμί ήταν η πρωταρχική μορφή ζωής και σήμερα έχει φτάσει να μοιάζει εντελώς ψεύτικο και εφήμερο..
Το σημεί0 - κλειδί στο ζήτημα "ψωμί" είναι το προζύμι. Μιλάμε για σπιτικό προζύμι και όχι εκείνο το ετοιματζίδικο. Το ψωμί με προζύμι έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα το οποίο οφείλεται σε δευτερογενές ζυμώσεις πο γίνονται με το προζύμι και οι οποίες είναι άγνωστες στις διαδικασίες που γίνονται με τη τεχνητή μαγιά.
Κατά την διάρκεια του ζυμώματος, απελευθερώνεται από το αλεύρι η γλουτένη, η ουσία που δίνει την ελαστικότητα στη ζύμη. Για να έχει επιτυχία το ζύμωμα, πρέπει να είναι αργό και με σταθερό ρυθμό, ώστε η γλουτένη να λειτουργήσει με τρόπο που θα δώσει στο ψωμί τη σπογγώδη μορφή του, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό για να είναι εύκολη η πέψη του ψωμιού. Η ζύμη χρειάζεται να τραβιέται, να απλώνεται και να αναποδογυρίζει πολλές φορές ώστε να γίνει σωστή οξυγόνωση.
Διάβασα κι άλλα πολλά και σκέφτηκα περισσότερα. Το ψωμί είναι το προϊόν μιάς μακροχρόνιας πολιτισμικής εξέλιξης. Το ψωμί σαν μια πρωτόγονη ταύτιση με το θείο, το κόψιμο του ψωμιού ....και φτάνουμε σήμερα σε άνοστα, γεμάτα διογκωτικά άσπρα ψωμιά.
Σε ομοιόμορφα σχέδια και καλύψεις άνοστων, ούτως ή άλλως, γεύσεων.
Όπως ακριβώς είναι σήμερα και ο πολιτισμός μας. Ελπίζω να μην είναι και το μέλλον μας...
Πάμε όπου θέλεις, μόνο πίσω δεν γυρίζω! η νοσταλγία είναι πέτρα στο λαιμό! Ότι ξεχνάω με βοηθάει να συνεχίζω.... δεν είμαι φύλλο είμαι το ίδιο το νερό
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Και συνεχίζω με τον Ασταβάκρα. Πως είναι δυνατόν να μην είμαστε δυστυχισμένοι, όταν δεν είμαστε ελεύθεροι; Η ελευθερία δεν είναι μια ευδαιμο...
-
Καλημέρα και δημιουργική εβδομάδα για όλους μας!. Την Κυριακή ανηφόρισα προς Δίρφυ μεριά. Η άνοιξη είναι καταπληκτική εποχή για περπάτημα στ...
-
Προσωπικές υποχρεώσεις με "κάθησαν" στην Αθήνα και συγκεκριμένα, με έστειλαν, στον Πειραιά. Μιλάω βέβαια για το προηγούμενο Σάββατ...
-
Κάποτε... πριν χρόνια πολλά, ζούσε ένα λιοντάρι. Τι πρωτότυπο θα μου πείτε... Συνεχίζω. Ζούσε λοιπόν, ένα λιοντάρι. Εκεί στα ψηλά (!!!) του ...
Καλώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚράτα μου μιά φρατζόλα κι έρχομαι!