Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Υδροβιότοποι στην Αττική που κινδυνεύουν

Σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και με την βοήθεια του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, υπάρχουν κάποιοι υγρότοποι στην Αττική που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.
Αντιλαμβάνομαι βέβαια, ότι κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και πολλές φορές λόγω υπεροβολικής αγάπης προς τη φύση, παραβλέπω τις ανάγκες των ανθρώπων - βιομηχανική ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, οικιστική ανάπτυξη. Αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω την καταστροφή μόνο και μόνο γιατί "η νοοτροπία μας" είναι να καταστρέφουμε!!

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:
- Βουρκάρι. Μία έκταση 4.000 στρεμμάτων, η οποία είναι ένα σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 150 είδη πουλιών. Εδώ φωλιάζει ο Ποταμοσφυριχτής και άλλα παρυδάτια πουλιά. Χαρακτηριστική είναι η παρουσία πολλών Μελανοκέφαλων Γλάρων -τα οποία είναι είδος προστατευόμενο. Βρίσκεται μέσα σε βιομηχανική ζώνη και επιπλέον έχουν γίνει καταπατήσεις και ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και αδρανών υλικών.

- Μπρεξίζα. Ομολογώ ότι το μέρος δεν το γνώριζα και μετά από μια μικρή αναζήτηση το ενδιαφέρον μου μεγάλωσε, οπότε αναμένετε φωτογραφίες από εκεί. Βρίσκεται στην Νέα Μάκρη και είναι ένας συνδιασμός αρχαιολογικού τόπου και υδροβιότοπου. Έκταση 300 στρέμματα. Εχουν καταγραφεί σημαντικοί πληθυσμοί από αμφίβια, διαπλάσεις υδρόβιων φυτών και λιβάδια ποσειδωνίας. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως πολύτιμος σταθμός ξεκούρασης των πουλιών κατά την μετανάστευση. Οι επιχωματώσεις, τα σκουπίδια και η εγκατάλειψη είναι τα προβλήματά του. Και το ωραίο είναι ότι με μια μικρή φροντίδα θα μπορουσε να είναι στολίδι και πόλος έλξης στην περιοχή.

- Λίμνη Κουμουνδούρου. Έκταση 14,3 στρέμματα. Εδώ υπάρχει ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος η Βαλτόπαπια. Και αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται ως σταθμός ξεκούρασης πουλιών κατά την μετανάστευση αλλά και ως υδρότοπος διαχείρισης. Απειλείται από την ρύπανση καθώς εκεί χύνονται υγρά λύματα.

- Λούτσα. 500 στρέμματα. Εχουν καταγραφεί στην περιοχή περισσότερα από 130 είδη πουλιών μεταξύ αυτών ο Καλαμοκανάς, ο μαυροκέφαλος γλάρος, το Μουστακογλάρονο και ο Πορφυροτσικνιάς. Εδω επίσης, συναντάμε τον μεγαλύτερο εναπομείναντα καλαμιώνα της Αν. Αττικής μετά τον Σχινιά. Απειλείται από μπαζώματα, σκουπίδια, συνεχείς διανοίξεις δρόμων, εκατοντάδες αυτοκίνητα το καλοκαίρι.

- Σχινιάς. 9.120 στρέμματα και ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000. Εδώ συναντάμε πάνω από 200 είδη πουλιών. Αναπαράγεται το Αττικόψαρο - ενδημικό της Αττικής και της Βοιωτίας - και φωλιάζουν ο Καλαμοκανάς, η Φαλαρίδα, το Νανοβουτηχτάρι και πολλά άλλα είδη πουλιών. Τον χειμώνα απαντάται ο Στικταετός και άλλα αρπακτικά πουλιά. Η περιοχή απειλείται από διαχείριση νερού, οικιστική ανάπτυξη, όχληση από την ανθρώπινη παρουσία το καλοκαίρι, πολλά αυτοκίνητα και φυσικά εναπόθεση αδρανών υλικών και λαθροθηρία.

- Ραφήνα. 70 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί όπως ο Μαυροκέφαλος γλάρος (που κινδυνεύει όπως ανέφερα παραπάνω) η Σταρήθρα και άλλα είδη, που προστατεύονται από τις διεθνείς διατάξεις. Εμείς όμως είμαστε ελληνες και δεν καταλαβαίνουμε από αυτά.

- Βραυρώνα. 1330 στρέμματα. Εντάσσεται και αυτή στο δίκτυο Natura 2000 και είναι ένας υπέροχος αρχαιολογικός χώρος. Εδώ οι ειδικοί, μέτρησαν πάνω από 180 είδη πουλιών. Είναι μεταναστευτικός σταθμός για πολλά είδη ενώ υπάρχουν και αρπακτικά όμως η Αετογερακίνα. Η σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζει αυτός ο υγρότοπος είναι η σχεδιαζόμενη διαπλάτυνση και εκβάθυνση του ποταμού Ερασίνου γιατί θα καταλάβουν τα 2/3 του υγρότοπου. Αν προσθέσουμε και την ανεξέλεγκτη άντληση νερού για άρδευση.....


από τη Βραυρώνα


ένα υπέροχο πρωινό μπορείς να περάσεις στο Ιερό της Αρτέμιδος στην Βραυρώνα


από το Βουρκάρι στα Μέγαρα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου