Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας



Κατά την διάρκεια των φετινών καλοκαιρινών μας διακοπών, επισκεφθήκαμε τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα. Ο προορισμός ήταν η περίφημη Βοϊδοκοιλιά αλλά δεν είναι της ιδιοσυγκρασίας μας να παραμένουμε σε ένα σημείο κι έτσι, τελείως τυχαία, βρεθήκαμε στην πανέμορφη Γιάλοβα. Και επίσης τυχαία "πέσαμε" πάνω σε ένα κτίριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ορνιθολογικής Εταιρείας. Ενας έλληνες δύο ξένοι εθελελοντές... αυτή είναι η αναλογία. Τραγικό...
Τέλος πάντων η λιμνοθάλλασα Διβάρη ή Γιάλοβα είναι από τα πιο όμορφα μέρη που έχω επισκεφθεί. Είναι υφάλμυρη και δέχεται την εισρή του θαλασσινού νερού και των γλυκών νερών των ποταμών Τυφλομύτη και Ξερολάγκαδου. Το μέγεθός της σήμερα είναι μειωμένο κατά το 1/3 ενώ σφάλματα των προηγούμενων γενεών είναι τα κανάλια οι τάφροι και ο εσωτερικός δρόμος που αλλοιωσαν το οικοσύστημα. Παρόλα αυτά η φύση αντιστέκεται και παραμένει ένα πλούσιο οικοσύστημα.
Στο Περιβαλλοντικό Κέντρο μάθαμε και για τον περίφημο χαμαιλέοντα της Γιάλοβα. Είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη που ζει αυτός ο χαμαιλένοντας. Από ότι διαβάσαμε στο ενημερωτικό φυλλάδιο, έχουν μείνει μόλις 400 και όλο και μειώνονται, θύματα κι αυτοί των λαθροκυνηγών, που από ότι φαίνεται, κανένας και τίποτε δεν τους αγγίζει. Όπως, επίσης κινδυνεύουν από τις μεγάλες ταχύτητες των αυτοκινήτων που προκαλούν κάθε καλοκαίρι το θάνατο μέχρι και το 15% του πληθυσμού τους.



Τα οικοσυστήματα που "οργιάζουν" στην Γιάλοβα είναι: η κυρίως λιμνοθάλασσα ο βάλτος με τους καλαμιώνες, τα υγρά λιβάδια και οι λασπώδεις περιοχές καθώς και οι αμμοθίνες.
Αυτός ο, τόσο, θαυμαστός τόπος, ανήκει στο Ευρωπαικό Δίκτυο Natura 2000 και εναιι μια από τις σημαντικές περιοχές για τα πουλιά της Ελλάδος.
Παρόλα αυτά ενημερωθήκαμε ότι, πρόσφατα, κόπηκαν αγριόκεδροι σε μια μεγάλη έκταση καθώς και ότι ισοπεδώθηκαν αμμόλοφοι μέσα στην προστατευμένη περιοχή. Αρα η παρέμβαση θεωρείται παράνομη, καθώς η εθνική και κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την υποβάθμιση τέτοιων οικοτόπων. Εκτάσεις με παραθαλάσσιους κέδρους έχουν εξαιρετική σημασία για τα παράκτια οικοσυστήματα και γι' αυτό προστατεύονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Βέβαια, όπως μάθαμε, εκκρεμεί από το 2007 η έγκριση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος....
Ψιλά γράμματα....



1 σχόλιο: