Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το κίνημα της πατάτας και άλλα ... αγροτικά

Συναισθήματα αισιοδοξίας, σίγουρα, δημιουργεί αυτή η κίνηση των παραγωγών της πατάτας. Να παρακάμψουν τους μεσάζοντες, να αντιταχθούν ουσιαστικά, στην αισχροκέρδεια και να "υψώσουν" μια ασπίδα προστασίας, στις σημερινές συνθήκες έντονης κρίσης.
Όπως διαβάζω, μορφή "χιονοστιβάδας" παίρνει αυτό το κίνημα και έχει σαν σκοπό να παραμερίσει τους μεσάζοντες από την αγορά βασικών προϊόντων διατροφής. Μια σειρά πόλεων από την περιφέρεια αλλά και από την Αττική, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση παραγωγών για την απευθείας αγορά πατάτας.
Σήμερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, 3 Μαρτίου διατέθηκαν 75 ακόμη τόνοι πατάτας Νευροκοπίου (μέσα σε 5 ώρες!!!) και οι εμπνευστές αυτής της κίνησης, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην παραγγελία και διάθεση και ελαιολάδου. Η επιλογή του προϊόντος έγινε μετά από ανοιχτή ηλεκτρονική ψηφοφορία στο Ιντερνετ. "Μέσα από την ιστοσελίδα μας, οι ίδιοι οι πολίτες της Κατερίνης επέλεξαν σε ποσοστό 53% να κινήσουμε την διαδικασία αγοράς ελαιολάδου απευθείας από τους παραγωγούς".

.....Μόλις τώρα στην τηλεόραση ακούσαμε ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο και στον "πασχαλινό οβελία".

Παράλληλα με αυτήν την κίνηση, μια άλλη πρωτοβουλία είναι αρκετά συγκινητική και ενδιαφέρουσα. Αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να γίνει το πρώτο οικολογικό Πανεπιστήμιο. Οι Πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική Σχολή δίνουν την ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως, τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος, στην Θέρμη. Η δράση ξεκινά άμεσα.
Θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη και γεωπόνο- βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, νερό άρδευσης και η δε καλλιέργεια θα γίνεται με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Ποιος είναι ο στόχος; Ούτε ένας, ούτε δύο. Ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής καλλιέργειας, η παραγωγή προϊόντων και έτσι η κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και το κυριότερο, για μένα, η ενασχόληση των ανθρώπων με την γη! Η επιστροφή δηλαδή στην "μητέρα γη", από την οποία έχουμε αποκοπεί και αυτό μας έχει φέρει ένα σωρό δεινά.

Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου θα είναι 100 τμ με ετήσιο, συμβολικό, ενοίκιο 120€, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο Ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.


Πληροφορίες από: http://fisiokratia.blogspot.com/2012/02/blog-post_4473.html
και:http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=70857

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου