Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και συγκέντρωση - διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εσωτερικών


Χωρίς αίσιο αποτέλεσμα έληξε, προς το παρόν, η συγκέντρωση-διαμαρτυρία των Δήμων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, σήμερα το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Δήμαρχοι και εργαζόμενοι από τους δήμους Βύρωνος, Καισαριανής, Ελληνικού-Αργυρούπολης,Ηλιούπολης, Κορωπίου, Κερατέας, Αναβύσσου, Σπατών, Νίκαιας, Φαλήρου και άλλων, μαζεύτηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών διαμαρτυρόμενοι για την μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Μείωση που, μαθηματικά, τους οδηγεί στην περικοπή σημαντικών κοινωνικών προγραμμάτων, εντελώς απαραίτητων στους δημότες.
Έπρεπε, αλήθεια, η κατάσταση να φτάσει σε οριακά σημεία για να κινητοποιηθούν οι τοπικοί άρχοντες;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκπέμπει SOS,λοιπόν!.
Η μείωση της χρηματοδότησης έχει φτάσει το 50%! Από τα 5 δις του 2009 φτάσαμε στα 2,5 δις το 2012. Και τα σενάρια μιλάνε για επιπλέον 15%.
Και δεν μιλάμε μόνο για την μείωση της χρηματοδότησης. Είναι εμφανέστατη πια η προοπτική της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησης.
"Πάγωμα" προσλήψεων, δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, "προπαγανδιστικοί" τίτλοι εφημερίδων, τύπου:"Κέντρα διαφθοράς οι δήμοι", είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι Δήμοι σιγά σιγά αποδυναμώνονται.
Και μάλιστα, αυτό γίνεται σε μια εποχή που ο Δήμος καλείται να επιτελέσει ένα ύψιστο κοινωνικό έργο λόγω της αυξανόμενης ανέχειας του λαού.
Μήπως δεν αντιλαμβάνονται τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ότι η Αυτοδιοίκησης έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος των ευθυνών του κράτους για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται περισσότερο από της συνέπειες της οικονομικής κρίσης; Μπροστά στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης η Αυτοδιοίκηση υλοποιεί προγράμματα στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.
Οι τόσο κρίσιμες αυτές δράσεις και λειτουργίες απειλούνται όμως με στραγγαλισμό και πλήρη απαξίωση όταν περικόπτονται ακόμη περισσότερο οι οικονομικές δυνατότητες των Δήμων. Αθλητισμός, πολιτισμός, Βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικές παροχές, ομιλίες, επιμόρφωση και άλλα πολλά θα περάσουν στο καλάθι των αχρήστων ή μάλλον των αζήτητων γιατί πλέον οι Δήμοι δεν θα μπορούν να καλύπτουν ούτε τα βασικά.

Δήμος δεν είναι μόνο το Δημοτολόγιο ή το Πρωτόκολλο. Δήμος δεν είναι μόνο το γραφειοκρατικό πρόσωπο που πολλές φορές συναντούν οι δημότες και αγανακτούν μαζί του.
Δήμος είναι ένας φορέας που ο κάθε ένας μπορεί να στραφεί και να βρει αυτό που έχει ανάγκη. Άθληση για το παιδί του αλλά και για την τρίτη ηλικία, μια θεατρική παράσταση όταν το πορτοφόλι του δεν του επιτρέπει να πληρώσει γι' αυτό, τόπος συγκέντρωσης και απασχόλησης της τρίτης ηλικίας, ψυχολογική στήριξη και ένα πιάτο φαγητό σε κάποιον κατάκοιτο. Ο κατάλογος είναι μεγάλος και σημαντικός.
Η προοπτική των συνεχιζόμενων περικοπών στα έσοδα των Δήμων είναι απολύτως απαράδεκτη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα την εξυπηρέτηση των πολιτών, τους μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας, την εύρυθμη λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου