Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΕΚΤΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ;




Τα Ολύμπια, οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση στην Αρχαία Ελλάδα και διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια μετά το 776 πχ. Στην 33 Ολυμπιάδα (648 πχ) προστέθηκε και το Παγκράτιο, ένα άθλημα που συνδύαζε πάλη και πυγμαχία.

Αυτή ήταν η εντυπωσιακή είσοδος του αθλήματος της πάλης.

Και σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, ετοιμάζεται για μια άτακτη και μίζερη αποχώρηση. Η μη ικανοποιητική πώληση εισιτηρίων είναι, μάλλον, το καθοριστικό κριτήριο.
Το παλαιότερο, ίσως, άθλημα στον κόσμο, στο οποίο δυο άνδρες πάλευαν σε έναν αγώνα δύναμης και δεξιοτήτων. Εισήχθη στους Ολυμπιακούς αγώνες το 708 πχ ως ανεξάρτητο αγώνισμα αλλά και ως μέρος του πεντάθλου. Της δινόταν δε, μεγάλη αξία ως μια μορφή στρατιωτικής άσκησης.

Στις μέρες μας έχουμε την Ελληνορωμαϊκή πάλη και την Ελευθέρα πάλη. Συγκεκριμένα η Ελληνορωμαϊκή πάλη συμπεριλήφθηκε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1896, έμεινε εκτός στις διοργανώσεις του 1900 και του 1904 και επανεντάχθηκε το 1908.
Αιτία της απόφασης αναφέρεται η πρόθεση της Επιτροπής να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο νέου αθλήματος στους Αγώνες. Σκουός, καράτε, αθλητική αναρρίχηση και άλλα είναι μερικά υποψήφια, προς ένταξη, αθλήματα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, Ολυμπιονίκης και ο ίδιος Κ. Θάνος επισήμανε κάτι πολύ πικρό αλλά και τόσο αληθινό:
"Τώρα θα πρέπει να αλλάξουν και τον Ολυμπιακό Ύμνο κι εκεί που λέει για το τρέξιμο, το πάλεμα και το λιθάρι, να βάλουν για το εμπόριο και την Coca - Cola. Η απόφαση αυτή αποτελεί ιεροσυλία."
Η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης κι αυτή της πάλης - μετά από το 2004 που στο Ολυμπιακό πρόγραμμα μπήκε και η γυναικεία πάλη- συνεχίζει: "Δύο είναι τα αθλήματα που συνδέουν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους σύγχρονους: ο στίβος και η πάλη. Μάλιστα στην αρχαιότητα τα αγωνίσματα του στίβου διεξάγονται το πρωί, ενώ η πάλη το απόγευμα, που ήταν και μεγαλύτερη προσέλευση των θεατών. Αν η ΔΟΕ θέλει να υπάρχει συνέχεια στην ηθική υπόσταση του αθλητισμού, θα πρέπει να προστατεύσει την πάλη και όχι να την βγάλει από το πρόγραμμα"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου