Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η «ΜΑΧΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ




                                                  
Πρωινό στην παραλία του Ελληνικού

5 Ιουνίου κα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Μια ημέρα ενημέρωσης του παγκόσμιου κοινού  για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη μας. Από το 1972 που δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ μέχρι και σήμερα.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει το θέμα «Kick The Habit! Towards a Low Carbon Economy». Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζον θέμα της εποχής μας. Έτσι το UNEP (United Nations Environment Programme) ζητά από όλες τις χώρες, τις εταιρείες και τις κοινότητες να επικεντρωθούν στη μείωση των εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα αναδείξει μέσα και πρωτοβουλίες που προωθούν οικονομίες αλλά και τρόπους ζωής χαμηλούς σε άνθρακα, όπως βελτιωμένη αποδοτικότητα ενέργειας, εναλλακτικές πηγές ενέργειες, προστασία των δασών και κατανάλωση με οικολογική συνείδηση.


Ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνεται λιγότερο αποδοτική και με υψηλό επίπεδο εκπομπών. Ο τομέας των μεταφορών εμφανίζεται αρκετά προβληματικός αφού διαπιστώνεται μια σειρά προβλημάτων με βασική  αιτία  την κάκιστη οργάνωση.
Η μόνη ουσιαστική πρόοδος ήταν η εισαγωγή των φυσικών αερίων τόσο στις άμεσες  χρήσεις όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά στις άμεσες χρήσεις γίνεται  με αργούς ρυθμούς και σε περιορισμένη έκταση.
Αντιθέτως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θεσπίσει δεσμευτική δέσμη μέτρων που έχουν στόχους για το 2020 όπως την κατά χώρα – μέλος μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή την αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έχει οριστεί για κάθε χώρα – μέλος.

Στο πλαίσιο αυτό έχει επίσης, υιοθετήσει δεσμευτικούς νόμους, για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των ηλεκτρικών συσκευών, των κτηρίων καθώς και για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τα μέσα μεταφοράς.
Οι στόχοι είναι σχετικά μετριοπαθείς αν συγκριθούν με την προσπάθεια που απαιτείται για τη ν αποφυγή της αύξησης της θερμοκρασίας πάνω από του 2οC.

Και στην Ελλάδα του 2015, που ακόμα … «διαφωνούμε» για το τι πετάμε στους μπλε κάδους και που το ½ των ανακυκλώσιμων υλικών καταλήγει στη χωματερή ως … «ακατάλληλο»  τι κάνουμε;
Εκτός από το να πληρώνουμε πρόστιμα για την αναβλητικότητα και τις πολύ αργές διαδικασίες μας, προσπαθούμε με κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες να ακολουθήσουμε τους 12 τρόπους  που προτείνει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών :
1.      Δέσμευση. Μερικές φορές η δήλωση και μόνο είναι μια καλή αρχή
2.      Εκτιμάμε τη θέση μας.  Γνωρίζοντας με ποιόν τρόπο εκλύεται το διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον από εμάς τους ίδιους, στις κατ΄οίκον εργασίες μας πχ
3.      Ορίζουμε τον στόχο μας.
4.      Απ- ανθρακώνουμε τη ζωή μας: αγοράζουμε ανακυκλώσιμα προϊόντα. Οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες έχουν εδώ το πρώτο λόγο.
5.      Γινόμαστε ενεργειακά αποδοτικότεροι: Βελτιώνουμε την απόδοση των κτιρίων, των υπολογιστών και των αυτοκινήτων ως προς την ενέργεια. Σβήνουμε τα φώτα που δεν χρειάζονται στο σπίτι ή τον υπολογιστή όταν δεν το χρησιμοποιούμε, ανακυκλώνουμε παλιές ηλεκτρικές συσκευές, αποφεύγουμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό μας.
6.      Αντισταθμίζουμε σε ενέργεια με λιγότερο άνθρακα: Στρεφόμαστε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τοποθετώντας πχ φωτοβολταϊκά συστήματα στην επιχείρηση ή το σπίτι μας.
7.      Επενδύουμε σε καθαρότερες εναλλακτικές: αγοράζουμε ηλεκτρικές συσκευές και αντικείμενα που δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα.
8.      Γινόμαστε αποδοτικοί: μειώνουμε τους ρύπους μας, χρησιμοποιούμε πάλι ό,τι μπορούμε και ανακυκλώνουμε.
9.      Αγοράζουμε και πουλάμε «πράσινα»: Ενισχύουμε όπως μπορούμε τα λεγόμενα «πράσινα» προϊόντα.

Φέτος το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών προτείνει τρόπους για να γιορτάσουμε , να συζητήσουμε και να ενημερωθούμε για την συγκεκριμένη ημέρα όπως: μαραθώνιοι στους δρόμους, δενδροφυτεύσεις, συναυλίες, διαγωνισμούς – εκθέσεις, προσπάθειες ανακύκλωσης, καμπάνιες καθαρισμού κα
Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης σε συνέχεια του καθαρισμού του βουνού, που έγινε με αφορμή την πανελλήνια δράση «Lets do it Greece»  τώρα με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος θα προβεί στον  καθαρισμό της παραλίας  του Ελληνικού με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος. 

 
Δεν είναι κάπου... "αλλού"! Είναι δίπλα μας! η παραλία του Ελληνικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου