Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Τι συμβαίνει με τα 18 "ασθενοφόρα" που μας δώρισε η Ολλανδία;

Σήμερα θα κάνω αναδημοσίευση ενός άρθρου καταπέλτη, πραγματικού, από τον τ. Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης κου Κωνσταντίνου Κοκολάκης.
Είναι από αυτά τα θέματα που αν δεν το ψάξεις δεν τα μαθαίνεις....
Δημοσιεύθηκε σήμερα στο vimapress.gr.
Επειδή είμαι απίστευτα ευαισθητοποιημένη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας το αναδημοσιεύω και εδώ.


Τι συμβαίνει με τα 18 «ασθενοφόρα» που μας δώρισε η Ολλανδία;
Στα μέσα του περασμένου Απρίλη δώρισε η Ολλανδία μέσω του ΕΤΠΠ 18 «ασθενοφόρα» μεταχειρισμένα στη χώρα μας για να ενδυναμώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές της.
Τα εισαγωγικά στη λέξη ασθενοφόρα τα χρησιμοποιώ γιατί διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, ότι πρόκειται για 9 σετ, όπου το κάθε σετ περιλαμβάνει  ένα όχημα με τρέιλερ, όπου διαθέτει τον απαραίτητο μηχανικό εξοπλισμό (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, προβολείς, σκηνικό υλικό με δυνατότητα άμεσου στησίματος, θερμαντικό σώμα, κρεβάτια πτυσσόμενα, κλπ) και ένα όχημα με τρέιλερ, όπου διαθέτει τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για την άμεση αντιμετώπιση τραυματιών και ασθενών μετά από μια καταστροφή.
Η εσωτερική τους διαμόρφωση καμιά σχέση δεν έχει με αυτή του ασθενοφόρου που γνωρίζουμε. Ακόμα και τα οχήματα είναι σχεδόν γεμάτα με υλικά και το κάθε υλικό έχει τη δική του θέση εντός του αντίστοιχου οχήματος ή του αντίστοιχου τρέιλερ.
Το κόστος του κάθε σετ αγγίζει το ποσόν των 300.000€.
Για το λόγο αυτό κλήθηκαν πέρυσι στην Αθήνα και εκπαιδεύθηκαν εργαζόμενοι (οδηγοί και διασώστες) του ΕΚΑΒ, ώστε να μάθουν την ταχύτερη αξιοποίηση των υλικών και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού.
Στον ορισμό της πολιτικής προστασίας τονίζεται ο στόχος της μείωσης των δυσμενών επιπτώσεων μιας καταστροφής και σε συνδυασμό με τις οδηγίες του Σχεδίου Ξενοκράτης  προς το Υπουργείο Υγείας όπου αναφέρεται ότι:
«Κινητοποιεί τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του και τα εποπτευόμενα απ’ αυτό ιδρύματα και οργανισμούς για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων,  ως και την παροχή αρωγής στους πληγέντες, τόσο στους χώρους των καταστροφών, όσο και στους χώρους νοσηλείας» και τη διαπίστωση που αναφέρει στο βιβλίο του «Φυσικές και Τεχνολογικές καταστροφές» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας κος Ευθύμιος Λέκκας, ότι: «η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι συνήθως τα υπαίθρια νοσοκομεία, τα οποία εγκαθίστανται στον τόπο της καταστροφής 48 ή και περισσότερες ώρες μετά το γεγονός, παρέχουν τη συνήθη ιατρική φροντίδα και όχι τις πρώτες βοήθειες που είναι οι περισσότερο απαραίτητες τουλάχιστον  κατά τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή».
Θα έπρεπε να πανηγυρίζαμε γιατί πλέον θα διαθέταμε σαν χώρα 9 σετ, που αν και μεταχειρισμένα, θα μπορούμε σε μηδενικό χρόνο να παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες στον τόπο της καταστροφής.
Οι μήνες πέρασαν και ευρισκόμαστε σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά, τα οχήματα να τα παραδίδει το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) στις Υγειονομικές Περιφέρειες και με τη σειρά τους, αφού τα αδειάσουν από τα υλικά, σε νοσοκομεία της Ελλάδος για να χρησιμοποιηθούν  για τη μεταφορά των επισκεπτών υγείας στα hot spot….!!! Ο δε εξοπλισμός να μοιρασθεί δεξιά και αριστερά….!
Δηλαδή από μια περιουσία 300.000 € Χ 9 =2.700.000 € αξιοποιούμε τα 18 Χ 15.000 € (που κοστίζει ένα όχημα μεταφοράς) = 270.000 € το 1/10 της δωρεάς.
Να σας επισημάνω και κάποια επιπλέον στοιχεία:
  1. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον οδηγούς γιατί όλοι έχουν μεταταχθεί στο ΕΚΑΒ.  Άρα δεν υπάρχουν οδηγοί για να τα οδηγήσουν…!
  2. Το ένα όχημα του σετ μπορεί να διατεθεί στο νοσοκομείο της Κομοτηνής και το δεύτερο όχημα στα Γιάννενα…! Άρα και σε έκτακτη ανάγκη αδύνατη η επανένωση…! Χώρια που δε θα έχουν τα υλικά…!
  3. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ χρησιμοποιούνται καθημερινά από τότε που ξέσπασε το προσφυγικό για να μεταφέρουν ασθενείς και τραυματίες, ενώ το προσωπικό του προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες του στους πρόσφυγες…! Άρα αν δοθούν στο ΕΚΑΒ, δίνονται στον κρατικό φορέα του τομέα υγείας, που πραγματικά ασχολείται με τους πρόσφυγες.
  4. Στο ΕΚΑΒ Αθηνών και στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης λειτουργούν ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών) που δεν διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και είναι μονάδες πιστοποιημένες για αποστολή στο εξωτερικό σε περιπτώσεις καταστροφών….! Ξυπόλητοι στα αγκάθια…!
  5. Θα μπορούσε να δοθεί από ένα σετ σε κάθε ΕΚΑΒ όπου υπάρχει και ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής για άμεση ουσιαστική αντιμετώπιση καταστροφής στην αντίστοιχη περιοχή…!
  6. Το να διαλύσεις μια υποδομή είναι το πλέον εύκολο, το να την αποκτήσεις όμως, όταν έχει απαγορευτικό προϋπολογισμό (για αυτό το λόγο δεν είχαμε και μέχρι σήμερα), είναι αδύνατο…!
  7. Δυστυχώς καθημερινά ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ για τις καταστροφές που εκδηλώνονται σε όλο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας (σεισμοί, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, κατολισθήσεις, κ.ά.),καθώς και για καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Όμως θεωρούμε ότι δε θα κτυπήσει την πόρτα μας αλλά του απέναντι. Και όμως σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής κάθε χρόνο, περισσότερα από 5.500 σπίτια καίγονται, 3.500 σπίτια πλημμυρίζουν, 400 σπίτια καταρρέουν στη χώρα μας…! Εμείς όμως είμαστε στο απυρόβλητο…!
  8. Να μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας είναι η 6η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου και 1η πιο σεισμογενής χώρα εκτός Ειρηνικού Ωκεανού…!!!
  9. Τι και αν γίνεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ιατρικής καταστροφών». Άδικα αγωνίζεστε και μοχθείτε καθηγητές και εκπαιδευόμενοι…!
Κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα είστε χρήσιμοι μια και ο αντίστοιχος εξοπλισμός δε μας χρειάζεται…!
  1. Τέλος κάποιοι θα με θεωρήσουν γραφικό με τα όσα γράφω. Όπως είμαι και σίγουρος ότι δεν ξέρουν και το τι είναι πολιτική προστασία!
    Απόδειξη αυτού είναι ότι και τα σχέδια εκτάκτων αναγκών των νοσοκομείων (ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ για σεισμούς, ΠΕΡΣΕΑΣ για έκτακτη ανάγκη, π.χ. πυρκαγιά), είναι απόρρητα και στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και θα μάθει ο καθένας τους το τι θα κάνει αφότου γίνει η καταστροφή…..! Φανταστείτε τη σκηνή: να έχει γίνει μεγάλος σεισμός, να έχει υποστεί ζημιές το νοσοκομείο, να επικρατεί πανικός και ο διοικητής του νοσοκομείου να μοιράζει εντολές…..!
Το κακό είναι όμως ότι αυτοί έτσι κρίνουν και έτσι αποφασίζουν….!
Για το λόγο αυτό και άλλους πολλούς, που κάποια στιγμή θα γράψω, θεωρώ ότι ο μεγάλος ασθενής στην πολιτική προστασία είναι ο τομέας υγείας…..!
Πιστεύω να καταλάβατε γιατί η Ελλάδα δε θα γίνει ποτέ κράτος σοβαρό και γιατί είμαστε σε αυτή την
κατάσταση…!
Η κρίση κτυπάει και υπάρχει παντού…!
Εύχομαι την τελευταία στιγμή να αναλογιστούν οι αρμόδιοι το λάθος τους και να πρυτανεύσει η λογική.
Εύχομαι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ να δικαιωθούν!
Διαφορετικά θα πρέπει να μας αιτιολογήσουν γιατί άλλαξε ο αρχικός σχεδιασμός, που συμπεριελάμβανε την εκπαίδευση που τους έγινε…. και γιατί προτιμούν τα νοσοκομεία που δεν έχουν οδηγούς…
Το «προσφυγικό» δεν δικαιολογεί την απόρριψη του ΕΚΑΒ…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου