Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Ο Φώτο Ντες

Και μια και λέμε για παράδοση, ανατρέχοντας στις Παραδόσεις του Ν. Πολίτη - αυθεντία για μένα - ας ακούσουμε μια ωραία παράδοση από την Ήπειρο... λόγω της ημέρας!!!!
Οταν κανένας είναι πολύ γέρος και στέκεται καλά, λεν γι'αυτόν, θα ζήσει ή έζησε σαν ο Φώτο Ντες.
Αυτός ο Φώτο Ντες ήταν Εβραίος, στον καιρό του Χριστού. Οταν έφερναν τον Χριστό στον Γολγοθά, εκείνος τον ράβδισε. Και ο Χριστός τον καταρράστηκε να ζει σε έρημο τόπο και μην πεθάνει προτού φάει το ραβδί που του ρήξε επάνω του. Ο Φώτο Ντες πήρε το ραβδί του και πήγε στην κορυφή ενός έρημου βράχου στην μέση της θάλασσας. Το ραβδί όμως αύξησε και έγινε μεγάλο σαν δοκάρι. Από τότε το ροκανίζει να το σώσει και να πεθάνει. Και κάθε χρόνο όσο πλησιάζει η Μεγάλη Πέμπτη χαίρεται γιατί βλέπει πως το δοκάρι κοντεύει να σωθεί. Αλλά όταν ξυπνά εκείνη την ημέρα τον πιάνει μεγάλη λύπη, γιατί το δοκάρι που ήταν φτενό σαν αδράχτι, εμεγάλωσε την νύχτα και έγινε σαν όπως ήταν πρώτα. Και αρχίζει πάλι να το τρώει. Αν τύχει και περάσει καμιά φορά από εκεί κανένα καράβι ρωτά: "Ζεί ο Χριστός;" και ακούει με πολύ του λύπη να του λεν: "Ζεί και βασιλεύει"

Όμορφο, ε;
Σε αυτές όλες τις παραδόσεις θα δούμε, χωρίς καθόλου πίεση ή προσπάθεια να εκμαιεύσουμε το οτιδήποτε, ότι τον ρόλο του κακού τον παίζει πάντα ένας Εβραίος. Τι να πω; Παράδοση!!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου