Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΕΦΤΙΑΛΤΗΣ και "Εφιάλτες"

"Η φωτιά σβήνει τον χειμώνα" Φοβερός τίτλος! Πάρα πολλά άρθρα, απόψεις, διαμαρτυρίες και λοιπά και λοιπά έχω ακούσει και διαβάσει τις δύο τελευταίες μέρες. Πανομοιότυπα... ισως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά βέβαια.
Κι όμως.. παρότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, γι' αυτήν τη κατάσταση φταίμε όλοι μας.
Όλοι έχουμε βάλει το χεράκι μας για την σημερινή κατάντια.
Ταξιδεύω αρκετά συχνά. Περνώντας με το αυτοκίνητο και αναζητώντας τα απόμερα χωριουδάκια ή τις ξεχωριστές γωνιές της πατρίδας μας, το μάτι μου πέφτει - αυτό και είναι κατάρα!!!- στα σκουπίδια δεξιά και αριστερά στο δρόμο. Κουτάκια, μπουκάλια κάθε είδους, πλαστικό κάθε είδους και ποικιλίας, ρούχα, οικιακές συσκευές.. πάρε, πάρε! ότι θέλεις έχω!!! Ποιός τα πετάει αυτά; Εμείς.
Ποιός πετάει τα τσιγάρα από το παράθυρο; Εμείς. Άκουγα κάτι πυροσβέστες οι οποίοι έλεγαν ότι σβήνουν φωτιές από νησίδες στους δρόμους, οι οποίες δημιουργούνται από το πέταγμα των τσιγάρων των πολύ μερακλήδων οδηγών. Ο συνδιασμός δε, αυτών των δύο βλακειών, είναι εκρηκτικός!!!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει καθημερινά πρόστιμα στην χώρα μας, για την λειτουργία παράνομων χωματερών. Εμείς όμως δεν πτοούμαστε καθόλου. Χρήματα μάλλον, έχουμε. Γι' αυτό και συνεχίζουμε να διατηρούμε με ευλάβεια τις παράνομες χωματερές μας. Οι κάτοικοι στο Γραμματικό διαδήλωναν με πολύ μένος για να μην γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Γιατί δεν διαδηλώνουν (αυτοί και άλλοι φυσικά) και για τις παράνομες χωματερές; Ποιός φταίει γι' αυτό; Εμείς!!!

Καθημερινά στους Δήμους γίνονται αιτήσεις, για κοπή των δέντρων έξω από τα σπίτια τους. Δεν τα θέλουν τα δέντρα γιατί τους εμποδίζουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Δεν είναι τραγικό; Το πράσινο στις πόλεις λιγοστεύει ολοένα και αντικαθίνται από αυτό το χαζό γκαζόν. Ποιός φταίει γι' αυτό; Εμείς.

Από τους Δήμους πάλι περιμένουμε να μας καθαρίσει τα οικόπεδά μας ή τα οικοπέδα που είναι γύρω από το σπίτι μας. Οτι είναι απέξω από το σπίτι μας, δεν θέλουμε να το βλέπουμε. Κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε ότι δεν υπάρχει. Ποιός φταίνει γι' αυτό; Εμείς.

Διαβάζω στο άρθρο: "Η φωτιά, παιδί μου, σβήνει τον χειμώνα" Κουβέντες ενός παππού που δεν άφηνε το σπίτι του και πάλευε με τα δικά του μέσα να το κρατήσει ανέπαφο από τις φλόγες. " Είναι δυνατόν να μην μας αφήνουν να ανοίξουμε δρόμους και αντιπυρικές ζώνες μέσα στο δάσος;" μας εξηγεί. "Κάποτε το δάσος ήταν ζωντανό. Το ζούσε ο κόσμος. Είχε αιγοπρόβατα που τρώγαν το χορτάρι και έτσι δεν υπήρχε τροφή για να βρει η φωτιά. Υπήρχαν οι ρετσινοσυλλέκτες. Μέχρι και πηγές έβρισκες να τρέχουν ακόμη και το καλοκαίρι. Τώρα εγκαταλείφθηκαν όλα αυτά. Και όλοι θέλουν να χτίσουν μές στο δάσος. Αλλά κανείς δεν το προσέχει. Κοίτα γύρω σου..." Τριγύρω το πούσι να σχηματίζει λοφάκια και διάσπαρτα απορρίμματα στο κομμάτι του απερίφραχρου δάσους.

Και θα κλείσω, εξαγριωμένη και ταυτόχρονα σαρκαστική με το παρακάτω δημοσίευμα...
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4532834

2 σχόλια:

  1. Φιλενάδα, πολύ καλά τα λες. Νομίζω ότι και εδώ εμφανίζεται ξεκάθαρα το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου της χώρας μας σήμερα. Δηλαδή, η παντελής έλλειψη Παιδείας. Δηλαδή, αγωγής, αισθητικής, πολιτισμού, μόρφωσης. Φανερή νομίζω σε πολλές-πολλές στιγμές της καθημερινότητάς μας. Φυσικά και το ψάρι βρωμάει απ'το κεφάλι, και κανενός μεγαλόσχημου το κεφάλι δεν καρατομήθηκε ποτέ. Φαύλος κύκλος, αρκούν τα δικά μας δηκτικά διαδικτυακά σχόλια?...
    Υ.Γ. Πάντως, η Κυβέρνηση πργκατοποίησε τις υποσχέσεις της: όλη η Πεντέλη μια τεράστια αντιπυρική ζώνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιπυρική ζώνη για ποιό δάσος πιά; Δάσος κεραιών, βιλλών και αναψυκτηρίων...
    Ας αναρωτηθούμε και μετά ας πράξουμε επιτέλους κι εμείς. Η ερώτηση: εγώ, ένας άνθρωπος μόνο, τι μπορώ να κάνω, έχει περάσει. Ο καθένας στο δικό του μικρό χώρο, πρέπει να μάθει να πράττει, να διαμορφώνει, να αλλάζει, να επαναστατεί.
    Το "όλον" αποτελείται από μικρότερα κομμάτια. Το κάθε ένα από αυτά περιέχει την ουσία του "όλον". Είναι μέρος του. Το κάθε ένα από αυτά είναι ένα "όλον". Ετσι θα πρέπει να μάθουμε να ενεργούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή