Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης

Παραπληροφόρηση, διασπορά ψευδών ειδήσεων, αναζήτηση της αλήθειας, κοινωνική ευθύνη μα και κοινωνική ευαισθησία, προσωπικά δεδομένα και σεβασμός...

Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: " Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης και από όλο τον κόσμο".

Σύμφωνα με την λογική για να εκφέρει κάποιος άποψη πρέπει πρώτα να πληροφορηθεί, μετά να επεξεργαστεί και στο τέλος να εκφραστεί.
Σύμφωνα με την πραγματικότητα όμως, εκφράζεται όποιος "κατέχει". Κατέχει εξουσία, κατέχει το μέσο για να μιλήσει ή και να επιβληθεί.

Έτσι αρχίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις λέξεις: Φραγμός, λογοκρισία, έλεγχος...

Το κλειδί για την εξήγηση όλων αυτών είναι η διατήρηση της εξουσίας. Το φίμωμα της διαφορετικής γνώμης, που εμπεριέχει - έστω - ψήγματα της αλήθειας, η εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων και η επιβολή προσωπικών απόψεων και θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου