Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αρ Νουβώ και Παρισινή έκθεση στην Αθήνα

"Τα όπλα πο διαθέτει η ανθρωπότητα στην αθλιότητα της ζωής και την βεβαιότητα του θανάτου, είναι ο Αγώνας, ο Ερωτας και η Τέχνη।"
Τέχνη, λοιπόν।
Εθνική Πινακοθήκη και η έκθεση Paris 1900 Art Nouveau et Modernisme, Tresors du Petit Palais. Μια έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2010 και τελείωσε 28 Φεβρουαρίου 2011. Εγώ την επισκέφθηκα στις 27 Φεβρουαρίου. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν και αισθάνθηκα λίγο ντροπή που δεν πήγα νωρίτερα.
Τέλος πάντων, η έκθεση με ταξίδεψε στην γαλλική πρωτεύουσα την περίοδο της belle epoque μέσα από τις συλλογές του Petit Palais.
Συνολικά ξεναγηθήκαμε σε 11 ενότητες.


Η 1η ενότητα ήταν αφιερωμένη στα κτήρια της Art Nouveau και σε φωτογραφίες από την έκθεση του Παρισιού το 1900
Η 2η ενότητα ήταν αφιερωμένη στους Ελληνες καλλιτέχνες που είχαν συμμετάσχει σε εκείνη την έκθεση. Ήταν η πέμπτη και τελευταία έκθεση του 19ου αιώνα και αποτέλεσε τη συμβολική αποκορύφωση της Belle epoque. Σε εκείνη την έκθεση η ελληνική συμμετοχή άφησε το σημάδι της με έργα του Ιακωβίδη, του Ρίζου και άλλων.
Από την 3η ενότητα μπήκαμε στο κλίμα του Παρισιού του 1900 και σιγά σιγά μέσα από την 4η ενότητα μπήκαμε στο Petit Palais και στην 5η στην Art nouveu.
Το κίνητα της art nouveu, που σημαίνει Νέα Τέχνη, έρχεται σε ρήξη με την ακαδημαϊκή παράδοσης. Απορρίπτε καλλιτεχνικά, την Αρχαιότητα, την Αναγέννηση και εμπνέεται από την φύση. Επηρέασε δε, πάρα πολύ την τέχνη από την άποψη ότι όλα τα νέα υλικά (μέταλλο, γυαλί)επιδρούν ..."διακοσμητικά" στην εικαστική αλλά και γενικότερη καλλιτεχνική ζωή του Παρισιού.
Εκεί, στην 5η ενότητα διαπιστιστώσαμε το μεγάλο χαρακτηριστικό, και πηγή έμπνευσης της αρ νουβό: την συμμετρική καμπύλη.
Στην 6η ενότητα θαυμάσαμε το Παρισινό τοπίο μέσα από τον ρεαλισμό και νατουραλισμό
ενώ στην 7η ενότητα θαυμάσαμε την κομψη Παριζιάνα που τόσο άλλαξε τα στάνταρ της μόδας και της γυναικείας αισθητικής.
Η 8η ενότητα γεμάτη από το εκθαμβωτικό παρουσιαστικό της Σάρας Μπερνάρ.
Η 9η ενότητα ήταν αφιερωμένη στην μακρά πορεία του κοσμήματος ενώ στην 10η και στην 11η, εκτείθοντο έργα άλλα καλλιτεχνών και έργα γενικότερα της πινακοθήκης.

Η αλήθεια είναι ότι γοητεύτηκα με την απόδοση της εποχής στην ζωγραφική μέσα από τα έργα του Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ. Η Belle Époque, όμορφη εποχή, απεικονίζεται ως αισιόδοξη εποχή με πολύ χρώμα και μπόλικη νωχέλεια....

Το εκπληκτικό με την έκθεση είναι ότι αποτελεί χορηγία του ιδρύματος Ωνάση και της Εθνικής Τράπεζας. Και το ονομάζω εκπληκτικό γιατί μου θύμισε το Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα των χορηγιών και όχι των ακριβώς εισητηρίων από τους φτωχούς.
Τέλος αξίζει να αναφέρω ότι η έκθεση αποτέλεσε ανταποδοτική έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, που παρουσιάστηκε στο Petit Palais το 2009.







2 σχόλια:

  1. Όλοι λοιπόν στον αγώνα για την τέχνη του έρωτα (για να συνδυάσουμε όλο το οπλοστάσιο μας) πριν μας προλάβει ο θάνατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σαφώς.... και δεν θα πεθάνουμε ποτε κουφάλα νεκροθάφτηηηηηη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή